Söndagsfika

Chokladkaka på svarta bönor

I senaste numret av tidningen Hälsa hittade jag ett recept på en chokladkaka med svarta bönor.

Den har jag provat idag.


Det här behövs till kakan:

1 förpackning svarta bönor

2 ägg

1/2 dl kakao

100 g mörk choklad

1/2 dl socker

1 dl havregryn

2-4 msk sojamjölk

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulverDe flesta ingredienserna hade vi hemma men jag bytte ut några. Vi hade inget vanligt vitt socker så jag tog istället sirap. Sojamjölk brukar vi inte använda så här blev det istället havremjölk. Vaniljsockret bytte jag ut till lite vaniljpulver.

Kakan var jättelätt att göra. Det var bara att mixa bönorna, finhacka chokladen och blanda ihop allt. Formen skulle kläs med bakplåtspapper och kakan gräddas 30 minuter i 175 grader.Det stod inte i receptet hur stor formen skulle vara. På bilden i tidningen var kakan skuren i fyrkanter så jag antog att det var en fyrkantig form och inte en rund. Jag tror jag tog en för stor form för min kaka blev mycket lägre än den på bilden i tidningen.Här dukar jag till söndagsfika för mina systrar. De små torra kexen på fatet är Alice kakor. Hon har inte börjat äta fikabröd ännu. Jag serverade kakan med vispad grädde och blåbär.Mina föräldrar och lillebror fick också smaka. Storebror var hemma hos flickvännen och missade söndagsfikat.

Hur smakade kakan? Här tyckte vi lite olika. Lillebror som älskar allt med choklad i tyckte att den var mums. Systrarna är lite mer kräsna och här gick kakan inte hem lika mycket. De tyckte den var torr. Kanske hade den blivit saftigare i en lite mindre form. Jag tyckte den var helt ok och ska nog prova att baka den igen.

Kram, Agnes

Gillar

Kommentarer

Ylva
,
Vilka fina bilder! Har nyligen smakat en sån kaka på jobbet. Jättegod! Tack för receptet!